Traditie is inspiratiebron voor toekomst van Opel: Opel Compass en Opel Vizor

  •  Op weg naar morgen: van Opel Manta uit 1970 tot GT X Experimental
  •  Van koeling naar cool: uitgepuurde grille wordt kenmerkend designelement

Innovatieve oplossingen: ‘Opel Vizor’ geschikt voor elektrische en autonome voertuigen
Het merkconcept dat de naam Opel GT X Experimental meekreeg, geeft een duidelijke indicatie hoe de modellen van de autoproducent uit Rüsselsheim er in de jaren 2020 zullen uitzien en zich onderscheiden. Twee belangrijke elementen markeren de nieuwe filosofie voor het exterieurdesign: het ‘Opel Compass” en de ‘Opel Vizor’. Beide zijn nauw verbonden met iconische Opelmodellen uit het verleden, zoals de eerste generatie van de Opel Manta. De nieuwe ‘Opel Vizor’ is trouwens niet enkel een designstatement, maar ook Opels toegangsticket tot de wereld van de elektrische en autonome voertuigen. De ‘Opel Vizor’ maakt namelijk alle Opel-modellen klaar voor de toekomst, want hij huisvest de sensoren en camera’s die nodig zijn bij moderne wagens.
Doorheen de jaren heeft Opel niet alleen moderne technologieën ter beschikking gesteld van een breed publiek, maar wist het bedrijf zich ook te onderscheiden door iconische hoogtepunten uit de autogeschiedenis te produceren, zoals de eerste generatie van de Manta, die op de markt kwam in 1970. De perfecte proporties, strakke lijnen, lage taillelijn, langwerpige motorkap en korte achterzijde zorgden voor de sportieve uitstraling van de Manta. Het eenvoudige, maar toch opvallende en overzichtelijke ontwerp van de voorpartij, dat gekenmerkt werd door een langwerpige zwarte grille met geïntegreerde dubbele koplampen en omkaderd met chroom, was een belangrijke bron van inspiratie voor de huidige ontwerpers van Opel. Een groot deel van de kenmerken die nu samenkomen in het ‘Opel Compass’ was al te zien in de Manta. De verticale as werd gevormd door de centrale vouwlijn van de motorkap, terwijl de dubbele koplampen de horizontale as markeerden. En waar de lijnen elkaar sneden, pronkte de Opel Blitz.

Deze duidelijke structuur, die diep geworteld is in Opels erfgoed, werd opnieuw bekeken en naar een verder stadium gebracht in de GT X Experimental, het nieuwe merkconcept van Opel. Het ‘Opel Compass’ brengt ook hier de designelementen samen langs twee dominante assen die mekaar treffen in de Blitz. De focus ligt thans meer dan ooit op het legendarische merklogo. De vouwlijn in het midden van de motorkap figureert als verticale as. Deze loopt onder de Blitz door en is krachtiger en zuiverder in de uitvoering. De horizontale as in de GT X Experimental wordt gevormd door het vleugelvormige ontwerp van de daglichten, dat typisch is voor Opel en ook op alle toekomstige modellen te zien zal zijn. De achterkant spiegelt zich aan de voorpartij en toont het ‘Opel Compass’ in al zijn puurheid. Daarbij verankert de Blitz de horizontale lijn die gevormd wordt door de vleugelvormige achterlichten met de verticale lijn die loopt van de dakvinantenne tot de geaccentueerde vouw in de bumper.
Van verkoelend naar cool
Met de voorpartij van de Opel Manta in het achterhoofd en in lijn met het streven naar een zo puur mogelijke vormgeving, hebben de Opel-ontwerpers bovendien een nieuw gezicht ontwikkeld voor het merk, dat de pioniersgeest van het bedrijf uitdrukt: de ‘Opel Vizor’. Deze langgerekte, zwarte module uit één stuk omvat het verlichtingssysteem vooraan en het merklogo. Maar waar de strakke grille van de Manta vooral diende om de interne verbrandingsmotoren met een cilinderinhoud van 1,6 en 1,9 liter af te koelen, zal de ‘Opel Vizor’ – die vanaf nu de klassieke grille zal vervangen – andere functies vervullen en voldoen aan andere vereisten die de mobiliteit van morgen stelt.
Aangezien de GT X Experimental elektrisch wordt aangedreven door een lithium-ion-accu van 50 kWh met inductieladen, moet er geen frisse lucht meer naar het motorcompartiment kunnen stromen langs de ruimte waar vroeger de grille zat. De ‘Opel Vizor’ is nu een volledige module in één stuk die alle hightech- en merkelementen bevat en omkadert onder donkergetint plexiglas. Daartoe behoren de camera’s en sensoren van de rijhulpsystemen en autonome rijfuncties, de nieuwste led-matrixkoplampentechnologie, de vleugelvormige dagrijlichten en het Blitz-logo met leds dat de werkingstoestand van de wagen weergeeft door in verschillende kleuren op te lichten. De nieuwe, opvallende ‘Opel Vizor’ moet later in de jaren 2020 het kenmerkende designelement worden voor alle Opel-modellen.

bron opelmedia.be

schrijf u in voor de nieuwsbrief

blijf op de hoogte van onze acties

Maak een afspraak