Het auto interieur van de toekomst

Megatrends zoals autonoom rijden, connectiviteit of elektromobiliteit domineren de automobielindustrie. Het volgende staat vast: de wijze waarop wij zullen autorijden zal in de komende jaren en decennia drastisch veranderen. Vooral in het interieur zullen de veranderingen merkbaar toenemen.

Vooral de geautomatiseerde of zelfs autonoom rijdende auto zal juist in combinatie met connectiviteitsoplossingen voor een nieuwe rijbelevenis zorgen. De visie van autoproducenten en autotoeleveranciers is ongeveer als volgt: de bestuurder dicteert de taalassistent in de auto een bestemming en leunt dan ontspannen achterover. Het stuur beweegt in de middenconsole en maakt ruimte vrij voor de uitschuifbare tafel waarop de bestuurder zijn laptop kan openklappen. Terwijl de auto autonoom rijdt kan de bestuurder zich met andere dingen bezighouden.

Nieuwe stoelconcepten

Door draaibare stoelen – ook een toekomstvisie – kan het stoelconcept in het interieur worden veranderd. De oude indelingen met twee stoelen voor en een zitbank achter is dan passé. Het interieur van de toekomst wordt dan naar keuze een vergaderruimte of een soort woonkamer waarin de inzittenden naar elkaar toe gewend kunnen zitten.

Ongetwijfeld is dit tot nu toe allemaal toekomstmuziek. Maar nu mogen testvoertuigen het stuur al overnemen. Er moet echter altijd een bestuurder aan boord zijn om in noodgevallen te kunnen ingrijpen: als er een kritieke situatie ontstaat, verzoekt het systeem de bestuurder om het stuur over te nemen.

Oppervlakken worden interactief

Maar het gaat ook eenvoudiger en zeker niet minder spannend. Hoe zou het bijvoorbeeld zijn als de binnenkant van de deur of het dashboard zich plotseling in een smart werkoppervlak zou veranderen? Voorheen sobere oppervlakken kunnen bijvoorbeeld door gebarenbesturing tot leven worden gewekt en fungeren dan als interactieve bedieningselementen. Zo is het mogelijk dat oppervlakken zowel een decoratieve functie hebben als ook, indien nodig, nog meer functionaliteiten aanbieden.

Ook de factor licht zal in het interieur in de toekomst een grotere betekenis krijgen. Nieuwe interieurconcepten integreren het licht doelgericht om het comfort en de veiligheid te verbeteren, het prestatievermogen van de bestuurder te verhogen en om nieuwe functionaliteiten te realiseren.

Ook lichtfuncties worden belangrijker

HELLA en de Franse technologietoeleverancier Faurecia hebben gemeenschappelijk een Concept Car ontwikkeld dat het voertuiginterieur van morgen concreet moet maken. Voordat de bestuurder in de auto stapt, worden zijn profiel en zijn voorkeuren in de cloud geregistreerd, opgeslagen en aan de cockpit meegedeeld. Hierdoor is een persoonlijke begroeting met lichtanimaties in het dashboard, de portierbekleding, in het dak en in de stoelen mogelijk. Tijdens het rijden dienen nog meer lichteigenschappen de communicatie. Zo kunnen bijvoorbeeld met behulp van lichtsignalen binnenkomende telefoonoproepen worden weergegeven zonder andere passagiers te storen.

En ook autonoom rijden is een thema. HELLA en Faurecia werken er gemeenschappelijk aan dat de taakverdeling tussen bestuurder en voertuig tijdens de overdrachtfase aan het einde van een autonome rijsituatie veilig wordt uitgevoerd. De stoelen brengen de bestuurder dan bijvoorbeeld weer in de passende rijstand en er start een dynamisch lichtscenario om de concentratie en de aandacht te verhogen.

 

Bron hellabenelux

schrijf u in voor de nieuwsbrief

blijf op de hoogte van onze acties

Maak een afspraak