Licht in de duisternis: veilig het donkere seizoen door met de innovatieve lichttechnologieën van Opel

  • Ver zien zonder te verblinden: IntelliLux LED® Matrix-verlichting voor Opel Insignia en Astra
  • Hoge precisie: koplampen passen zich voortdurend aan verkeerssituatie aan
  • Heldere voorbeelden: integrale ledkoplampen voor Opel X-familie en andere modellen
  • Veiligheid voor iedereen: democratisering van innovatieve verlichting is traditie bij Opel

Vorig weekend was het weer zover: de tijd werdt een uur teruggezet om ovr te schakelen op het winteruur. Voor veel bestuurders betekent dit dat ze de komende maanden in het donker moeten pendelen tussen thuis en werk. Opel-bestuurders zijn echter goed voorbereid, dankzij slimme verlichtingstechnologieën. Terwijl anderen conventionele koplampen gebruiken, halen bestuurders van de Opel Insignia en Astra voordeel uit de IntelliLux LED®Matrix-verlichting die de lichtbundel automatisch aan de omstandigheden en de omgeving aanpast, zonder daarbij anderen te verblinden. Het systeem brengt dus letterlijk licht in de duisternis en verbetert het zicht en de veiligheid voor bestuurder, passagiers en andere weggebruikers aanzienlijk. Opels jarenlange democratisering van innovatieve verlichting zet zich ook door in de integrale ledkoplampen met talrijke functies die beschikbaar zijn in tal van modellen, van de Grandland X, Crossland X en Mokka X tot de Zafira.

Letterlijk een lichtpunt: IntelliLux LED® Matrix voor Astra en Insignia

Het baanbrekende IntelliLux LED® Matrix-verlichtingssysteem werd voor het eerst geïntroduceerd in de huidige Opel Astra. De koplampen van de bestseller uit de compacte klasse bestaan uit 16 ledsegmenten (acht aan elke kant), die de lengte en de verdeling van de lichtbundel constant en automatisch aanpassen aan elke verkeerssituatie. Wanneer dat nodig is, doven ze de zone rond tegen- of voorliggers. Hierdoor worden andere weggebruikers niet verblind en blijft de zichtbaarheid toch altijd optimaal. De experten van AUTOBEST waren het snel eens: “De matrixtechnologie van Opel is een doorbraak in de autoverlichting”, aldus de jury van onafhankelijke Europese journalisten in 2015. “Na uitgebreide tests werd het systeem zo efficiënt bevonden dat de term ‘magisch’ op zijn plaats is.”

De werking van het systeem kan niet eenvoudiger: zodra de auto stedelijk gebied verlaat, gaan de IntelliLux LED®-koplampen automatisch over naar grootlichtmodus. Ze passen de lengte en verdeling van de lichtbundel in de Astra of Insignia aan naargelang de verkeers­situatie, zowel op de snelweg als op landelijke wegen, in bochten en bij terugkeer in de stad. Het geavanceerde systeem brengt dus letterlijk licht in de duisternis voor bestuurders en passagiers, zonder andere weggebruikers te irriteren.

De ingenieurs van Opel hebben de systeemprestaties nog beduidend kunnen verbeteren door dubbel zoveel ledsegmenten (32) te voorzien in de koplampen van de huidige Insignia-modellen. De nog meer vloeiende overgangen tussen het hogere aantal ledsegmenten zorgt ervoor dat de lichtpatronen nog nauwkeuriger kunnen worden aangepast. De adaptieve IntelliLux LED® Matrix-koplampen geven dan ook meer en helderder licht.

Om de zichtbaarheid in bochten te verbeteren wanneer de bestuurder met groot licht rijdt, voegden de ingenieurs een nieuwe functie toe aan de IntelliLux LED®Matrix-koplampen van de tweede generatie. De lichtintensiteit van de binnenste matrixsegmenten neemt toe in functie van de stuurhoek, zodat de bocht extra verlicht wordt. Elke IntelliLux LED®-koplamp heeft ook een grootlichtschijnwerper die de lichtbundel tot maximaal 400 meter kan verlengen. Zo kan de bestuurder overstekende dieren zien, op een afstand die voorheen nog in duisternis gehuld was. Vooral nu in de herfst is dat erg belangrijk voor de veiligheid op plattelandswegen, ‘s morgens vroeg of ’s avonds.

Hoge veiligheid: innovatieve integrale ledverlichting voor Opel X-familie en Zafira

Opel biedt niet alleen toonaangevende verlichtingstechnologie aan in de Insignia en Astra, maar ook in de SUV’s van de X-familie en in de Zafira. De adaptieve AFL-ledtechnologie in de Grandland X, Mokka X en de Zafira laat toe de lichtpatronen aan te passen en zorgt voor een verbeterde functionaliteit ten opzichte van de vorige verlichtingstechnologieën. De AFL-ledkoplampen van de Opel Grandland X zijn voorzien van zeven modi: licht­verdelingen voor het stedelijk gebied met zijn voetgangers, voor landelijke wegen en voor de autosnelweg, plus hoekverlichting, dynamische bochtverlichting en een lichtmodus bij slechte weersomstandigheden, naast grootlichtassistentie. De integrale ledkoplampen van de Crossland X – met bochtverlichting, grootlichtassistentie en automatische nivellering – zijn baanbrekend in deze voertuigklasse.

 

Bron mediagroupebe

schrijf u in voor de nieuwsbrief

blijf op de hoogte van onze acties

Maak een afspraak