Winterbanden wisselen: wanneer en waarom?

Om uw winterbanden te laten monteren hoef je niet te wachten tot de eerste sneeuw. De voornaamste factor is de temperatuur. Kou , regen, ijzel, sneeuw en gevallen herfstbladeren kunnen u rit verstoren.

Winterbanden bieden veel meer grip in winterse omstandigheden. Op sneeuw en ijs, maar ook bij lage temperaturen! De remweg van een winterband op een besneeuwd wegdek bij 50km/uur is zo’n 30 meter. Met zomerbanden is deze maar liefst 60 meter. Een auto met zomerbanden op sneeuw is niet veilig.

Voordelen winterbanden:

 • Meer grip. Een winterband is opgebouwd van ander materiaal en zorgt daarom voor meer grip en trekkracht op de weg;
 • Ander profiel. U hebt meer grip op koude, gladde en natte wegen;
 • Korte remweg. Door de betere grip en wegligging. Ook is het makkelijker om vanuit stilstand op te trekken of weg te rijden.
 • In veel Europese landen is het gebruik van winterbanden verplicht bij bepaalde omstandigheden.

Is een vierseizoenenband ook geschikt?

Vierseizoenenbanden zijn een alternatief voor aparte zomer- en winterbanden. Uiteindelijk blijft een vierseizoenenband een alternatief dat nergens in uitblinkt.

Winterbanden wisselen: 7 graden!

Een vaak gehoord misverstand: het sneeuwt in België bijna nooit, ik heb geen winterbanden nodig. Toch is het advies om zomerbanden voor winterbanden te wisselen bij temperaturen onder de 7 graden. Het zachter rubber van winterbanden is bijzonder geschikt voor lage temperaturen. Bovendien is het profiel van winterbanden voorzien van ‘lamellen’ die zorgen voor extra grip op het wegdek.

Waar moet ik nog meer op letten bij winterbanden?

 • M+S Aanduiding & Sneeuwvloksymbool. Daarnaast dienen de banden een minimale profieldiepte van 4mm te hebben.
 • Bandenspanning: Flinke schommelingen in temperatuur kunnen leiden tot een ongelijkmatige bandenspanning. Als de omgevingstemperatuur zakt, daalt ook de spanning van de band.

CONCLUSIE: Waarom winterbanden?

 • Alleen winterbanden bieden bij lage temperaturen de hoogst mogelijke vorm van zekerheid;
 • Winterbanden kunnen in tegenstelling tot zomerbanden niet ´bevriezen´. Dit garandeert betere rijomstandigheden en meer comfort;
 • Moderne winterbanden zijn net zo geluidloos en comfortabel als zomerbanden en slijten, door het speciale silicamengsel, niet sneller. De vernieuwde rubbersamenstelling van winterbanden heeft er ook toe bijgedragen dat de slijtage en het rolgeluid van de band op een gelijk niveau ligt als van de traditionele zomerband;
 • Winterbanden bieden u meer veiligheid en dus een aanzienlijk geringer risico op lichamelijk letsel en schade aan uw voertuig. Dat dit een positief effect heeft op de hoogte van uw verzekeringspremie (no claim) en uw eigen risico moge duidelijk zijn;
 • In sommige (Europese) landen is het gebruik van winterbanden verplicht gedurende de wintermaanden.

schrijf u in voor de nieuwsbrief

blijf op de hoogte van onze acties

Maak een afspraak